Wymyśliłam sobie taki cykl „danie gotowe, but make it fancy„. Ileś tego typu propozycji pokazywałam a to na FB, a to na IG, ale uznałam, że warto je też zapisać w blogu, bo co jak co, ale Google to najlepsza wyszukiwarka – i kiedy będziesz szukać, jak zrobić pierogi gyoza z sosem orzechowym, pewnie tutaj trafisz.

Jestem zdania, że nie wszystko warto za wszelką cenę robić w domu, od zera. Jeśli uwielbiasz pierogi i robisz je regularnie, to świetnie, ale ja na przykład nie – dlatego pierogi wszelkiego rodzaju kupuję gotowe. Gotowe pierogi gyoza odkryłam niedawno we Frisco (gdzie najczęściej robię zakupy), ale masa wariantów (i świeżych, i mrożonych) jest dostępna w większości sklepów.

Pierogi gyoza z sosem orzechowym: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 opakowanie gotowych pierogów gyoza (patrz: uwagi)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 75 ml wrzątku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypior
  • 1 łyżka neutralnego w smaku oleju

pierogi gyoza z sosem orzechowym

Pierogi gyoza z sosem orzechowym: przepis

Ważne – jeśli masz mrożone pierogi, nie trzeba ich rozmrażać; doprowadź tylko do tego, żeby każdy pieróg był osobno, zmarznięta sterta się nie sprawdzi.

Zmieszaj masło orzechowe z wrzątkiem (proponuję w słoiku). Tak, może wyglądać, jakby się zwarzyło, ale w ogóle się nie przejmuj, to zniknie.

Ząbki czosnku posiekaj albo przeciśnij przez praskę, dodaj do masła z wodą, dodaj też sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha, wymieszaj. Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej tego czy owego z powyższej listy. Odstaw na bok. Postaraj się nie zjeść połowy od razu.

Weź patelnię z pokrywką, wlej olej, rozgrzej. Ułóż pierogi gyoza (każdy na jednym płaskim boku), smaż nie ruszając 2-3 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię trochę wody – tyle, żeby zakryć dno, ale nie na całą wysokość pierogów, raczej mniej niż więcej. Nie podaję dokładnej ilości wody, bo to zależy od tego, ile i jakich pierogów przygotowujesz i na jak dużej patelni.

Zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz moc palnika do połowy i podgrzewaj ok. 4 minut.

W międzyczasie posiekaj szczypior, możesz też zrobić widoczne na zdjęciach ogórki po chińsku.

Rozłóż na talerzach sos, na to daj pierogi, posyp szczypiorem. Podawaj od razu, na ciepło.

Pierogi gyoza z sosem orzechowym: uwagi

Skąd wziąć pierogi gyoza?

Ja kupuję gotowe pierogi gyoza we Frisco, ale podejrzewam, że jakiś wariant znajdziesz w każdym sklepie. Poza tym, jeśli zamiast gyoza weźmiesz zwykłe, polskie pierogi z mięsem, usmażysz je i podasz z tym sosem orzechowym i ogórkami po chińsku, nikt nie będzie narzekać.

Jak się robi ogórki po chińsku?

To danie (czy może dodatek do dania) powstaje w jakieś 5 minut, jest pyszne i będziesz je często jeść, jestem tego pewna!

Ogórki po chińsku (bez marynowania!)

 

Linki w artykule mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.