W zasadzie, grillować można nawet po zakończeniu sezonu – od czego są elektryczne grille i patelnie grillowe? Burgery, jeśli zrobione z chudego mięsa i podawane bez bułki, to doskonałe danie już w 1 Fazie.
Pikantne burgery drobiowe
proporcje na 4 sztuki
- 500g mięsa mielonego indyczego
- 1 żółtko
- garść marynowanych kawałków jalapeno
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 puszka (30g) przecieru pomidorowego
- kilka plastrów sera Mimolette
Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, posiekanym jalapeno, sosem i przecierem.
Rozgrzać grill (lub patelnię grillową – tę lekko skropić oliwą). Z masy mięsnej uformować 4 burgery, wrzucić na grill / patelnię, smażyć po 5 minut z każdej strony. Na koniec położyć na burgerze po plastrze sera (nie ma obowiązku robienia kratki jak u mnie) i podsmażać ok. 2 minuty.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
miła odmiana mielonego 🙂
bardzo przyjemny ten inny mielony ;]
[…] z sosem z sera pleśniowegoSałata z kurczakiem BuffaloMakaron z brokułami i serem pleśniowymPikantne burgery drobioweZapiekanka śniadaniowaTosty z tuńczykiem i serem Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu […]