W lecie częściej niż zwykle przyjmujemy gości, sami jeździmy w odwiedziny do przyjaciół i rodziny. Najlepiej sprawdzają się dania, które można podać na zimno, nie wymagają podawania o określonej porze – wystarczy, że stoją na stoliku, a każdy może poczęstować się nimi w miarę chęci. Pulpety meksykańskie to właśnie takie danie – doskonałe jako przekąska podczas spotkania w ogrodzie.
Pulpety meksykańskie (Kohersen MyCook) – przepis
składniki na pulpety:
- 1 kg mielonego mięsa (wołowe lub indycze)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżeczki mielonej papryki (ostrej, słodkiej lub mieszanki według Twojego gustu)
składniki na sos:
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 pęczka kolendry
Obierz czosnek, cebulę, pokrój ją w kostkę, posiekaj z grubsza kolendrę. Wrzuć do naczynia miksującego. Miksuj z prędkością 7 przez 30 sekund.
Zdrap powstałą miksturę ze ścianek naczynia. Dolej 2 łyżki oliwy.
Miksuj w temperaturze 100 C, z prędkością 1, przez 5 minut.
Dodaj mięso i paprykę, mieszaj z prędkością 4 przez 2 minuty. Jeśli składniki nie rozprowadziły się równomiernie, zwiększ czas mieszania.
Wyjmij mięso z przyprawami, uformuj nieduże pulpety (proponuję takie na jeden kęs).
Obierz czosnek, cebulę, pokrój ją w kostkę. Pokrój w kawałki paprykę. Wrzuć wszystko do naczynia miksującego. Miksuj z prędkością 4 przez 20 sekund.
Dodaj oliwę, paprykę wędzoną i kmin. Podsmażaj (program S) przez 5 minut.
Dodaj pomidory i sól. Gotuj w temperaturze 100 C z prędkością 2 przez 20 minut.
Przelej sos z naczynia miksującego do innego pojemnika.
Posiekaj 1/2 pęczka kolendry, posyp nią sos.
Ułóż pulpety meksykańskie w naczyniu do gotowania na parze.
Do naczynia miksującego nalej 1 litr wody. Zamontuj naczynie do gotowania na parze.
Ustaw timer na 15 minut, temperaturę na 120C i prędkość obrotów na 1.
Jeśli wolisz, możesz też usmażyć pulpety meksykańskie na patelni albo upiec w piekarniku. Próbowałam ugotować je na parze, kiedy gotował się sos, ale nie odniosło to pożądanego skutku.
Pulpety meksykańskie można podawać i na ciepło, i na zimno.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pulpety meksykańskie […]