Nie przepadam za grzybami, ale kurki uwielbiam. Nawet pomimo tego, że zawsze trzeba się trochę postarać, żeby je oczyścić. Kiedy tylko zaczyna się sezon, od razu zaczynam planować, co podam z kurkami. Najczęściej wymyślam coś z makaronem, bo makaron najlepiej mi wychodzi. Ale od jakiegoś czasu zaczęłam częściej robić risotto – i dlatego dziś polecam mój przepis na risotto z kurkami.
Spis treści
Risotto z kurkami: składniki
- 125 g ryżu do risotto (pół szklanki)
- 200 g kurek
- 1 spora cebula
- 50 g masła
- 500 ml bulionu
- 250 ml białego wina
- 50 g parmezanu
- pieprz
Risotto z kurkami: przepis
Potrzebujesz dużej patelni, koniecznie z pokrywką. I sporo czasu – możesz nastawić sobie odcinki jakiegoś serialu (ostatnio oglądałam na Netfliksie The Great, bardzo rozrywkowe, a potem The Last Czars, świetnie podana historia, którą wszyscy niby znamy).
Oczyść grzyby, większe pokrój w kawałki, mniejsze zachowaj w całości.
Posiekaj cebulę.
Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebulę, podduś 5-7 minut. Po tym czasie dodaj kurki. Jeśli puszczą wodę, to nie szkodzi, wszystko zostanie w risotto.
Dodaj do patelni ryż i podgrzewaj go przez chwilę. Dodaj pierwszą chochlę bulionu i pierwszy chlup wina, zamieszaj, przykryj, zmniejsz moc palnika do minimum, poczekaj aż płyn się wchłonie, dodawaj po trochu, aż wykorzystasz cały bulion i wino (nie będę Cię winić, jeśli przy okazji wypijesz kieliszek albo dwa).
Teraz zetrzyj na tarce (drobne oczka) parmezan, dodaj do patelni, wymieszaj. Spróbuj i dopraw w miarę potrzeby pieprzem.
Moim zdaniem, do risotto z kurkami wiele nie trzeba – sałata z podstawowym winegretem wystarczy, inne smaki nie są potrzebne.
Smacznego!
Risotto z kurkami: uwagi, pomysły etc.
Domyślam się, jakie padną pytania, więc od razu odpisuję:
- risotto nie nadaje się do mrożenia, ale możesz nadmiar przechować 1-2 dni w lodówce i potem podgrzać na patelni, dodając trochę bulionu (w najgorszym przypadku ciepłej wody) i trochę wina.
- nie da się zrobić risotto o takim smaku i kremowości z ryżu brązowego, dzikiego itd. Da się zrobić coś w rodzaju risotto, ale to nie to samo.
- jeśli nie masz świeżych kurek, mrożone też będą OK.
- można od biedy pominąć wino, ale wtedy popracuj nad smakiem dania – może dodaj trochę soku z cytryny przed podaniem?
- nie, słodkie wino odpada.
- jeśli inne grzyby, to raczej borowiki niż pieczarki, chyba że najpierw je usmażysz na bardzo złoto-chrupko, bo inaczej wyjdzie mamałyja.
Inne przepisy z kurkami:
Nie lubisz risotto? (Dziwne, ale OK) Mam też inne przepisy z kurkami:
https://jestpieknie.pl/muszle-faszerowane-kurkami/
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Kurki mają w sobie coś magicznego i doskonale pasują do makaronów, risotto, a nawet pizzy. Zdecydowanie warto z nimi eksperymentować, a Twoje risotto wygląda przepysznie! 🙂