Gotowane mięso, ryby, warzywa to zwykle jedzenie pozbawione smaku, tzw. „dietetyczne”. Kompletnie tego nie rozumiem, nie kupuję, nie jadam. Alternatywą jest gotowanie na parze – ten sposób obróbki termicznej jest dla dań łaskawszy, a poza tym daje lepszy efekt. Ryba w kolendrze powstanie w jakieś 15 minut (w zależności od rozmiaru ryby). Spróbuj!
Ryba w kolendrze (Kohersen MyCook) – przepis
proporcje na 2 porcje
- ok. 400-450g filetu z ryby (np. dorsza, ale jeśli wolisz, może być łosoś czy inna ryba)
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- około 100 g orzo lub ryżu jako dodatek
Zmiksuj kolendrę, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz.
Każdą z porcji ryby ułóż pośrodku sporego kawałka folii aluminiowej i posmaruj powstałym sosem z kolendry. Na pewno jeszcze go zostanie – ale nie szkodzi, możesz go dodać do ugotowanego ryżu lub orzo albo podać po prostu jako sos do ryby.
Zawiń folię tak, żeby nic nie wyciekało i ułóż porcje ryby w naczyniu do gotowania na parze Kohersen MyCook.
Do głównego naczynia nalej 1 litr wody.
Ustaw timer na 15 minut, temperaturę na 120C i prędkość obrotów na 1.
W międzyczasie ugotuj ryż lub orzo – ale to tylko moja propozycja. Jeśli wolisz, podaj rybę tylko z ulubioną surówką, kawałkiem bagietki do zbierania sosu czy z kaszą kuskus z warzywami.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
ok. robiłam dzisiaj właśnie ten przepis bo nie miałam pomysłu na obiad i przyznam, że ryby w swoim kohersenie jeszcze nie robiłam (hm, w sumie mam go dwa ygodnie dopiero 😀 ) ale wyszło genialne! przygotowanie – łatwizna! smak – mniam!
Ojej, tak mi miło! Ja też dopiero odkrywam możliwości Kohersena – spodziewaj się masy przepisów 🙂
Postanowiłem wypróbować przepis… kupiłem dorsza na https://rybny.online/ i wszystkie pozostałe składniki w osiedlowym sklepie… Danie wyszło przepyszne… Kolendra i ryba to doskonałe połączenie smaków…
Zniosę jakoś ten marketing szeptany, bo dobry rybny online warto znać. Sprawdzę, czy rzeczywiście sklep jest taki dobry 😉