W zasadzie nie ma tu jakiejś filozofii dotyczącej stworzenia dania, ale zestawienie składników uważam za ciekawe. Sałata z cieciorką i fetą to pełnoprawne danie, nie tylko zielony dodatek na talerzu.
Sałata z cieciorką i fetą – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli
- puszka cieciorki
- 50 g fety
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Cieciorkę opłukać, osączyć, fetę podziabać widelcem na okruszki, zmieszać z rukolą. Doprawić oliwą, octem z czerwonego wina (nie balsamicznym, bo feta brzydko wtedy wygląda), pieprzem. Dobrze jest dać sałacie postać ok. 30 minut przed podaniem, żeby smaki się połączyły.
Rukolę można też zastąpić szpinakiem – tak to wyglądało w oryginalnym przepisie, który znalazłam w książce The South Beach Diet: Parties & Holidays Cookbook.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl