Sos serowy można zrobić na wiele sposobów. Sos serowy z wykorzystaniem sera pleśniowego to świetny dodatek do każdego mięsa, na przykład do pikantnych kawałków kurczaka.
Sos serowy – składniki
- 30g sera pleśniowego błękitnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 kropli sosu z ostrej papryki
Sos serowy – przepis
Wszystkie składniki wrzucić do blendera, wymieszać razem. W lodówce wytrzyma jakieś 2-3 dni.
Podawaj do warzyw jako dip, do sałaty jako sos, do mięsa – szczególnie z grilla. Mięso musi mieć wyraźny smak, żeby sos go nie zdominował.
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
A co to za ser pleśniowy? brie czy camembert, a może jakiś błękitny?
Poprawiłam, dziękuję – chodziło mi o ser pleśniowy typu blue.
[…] tak dawno, pokazywałam tu udoskonalony przepis na sos serowy. Taki sos nadaje smaku nawet banalnej sałacie. Sos serowy ma też tę zaletę, że można go […]
[…] powodzeniem zastąpi masło. Pikantny sos do mięsa na bazie fety podkręci smak pieczonego drobiu. Sos serowy złagodzi ostro przyprawione mięso i nada potrawie nowej nuty. Karmelizowana cebula jest słodka, […]
[…] Podawać od razu. Doskonale pasuje do tego sos serowy. […]
[…] sos z sera pleśniowego – składniki i sposób przygotowania tutaj […]
[…] Sos serowy […]
[…] Sos serowy: […]