Stek z halibuta nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Wystarczą dostępne wszędzie składniki, żeby powstał smaczny obiad czy kolacja.
Stek z halibuta z cytryną – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 steki z halibuta (mrożone lub świeże)
- 2 cytryny
- garść koperku
- sól
- pieprz
Uwaga: zamiast steku z halibuta można użyć dowolnej ryby w dowolnej formie. I druga uwaga: na każdą porcję potrzebna jest jedna cała cytryna.
Jeśli ryba jest mrożona, najpierw trzeba ją odmrozić – inaczej puści wodę w piekarniku i danie wyjdzie niesmaczne i nieapetyczne.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć małą brytfannę folią aluminiową. Rozłożyć na niej pokrojoną w plasterki cytrynę tak, żeby zmieściła się na niej ryba (kilka plasterków zostawić na przykrycie ryby). Posypać posiekanym koperkiem. Rybę oprószyć solą i pieprzem, położyć na cytrynie, posypać koperkiem, przykryć pozostałymi plastrami cytryny. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.
Po wyjęciu, podawać na ciepło, np. z sałatą zieloną albo kaszą kuskus.
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Parties & Holidays Cookbook.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Stek z halibuta z cytryną […]