Zielone z zielonym, czyli prawie jak zagadka z czasów dzieciństwa. Szparagi są w sezonie, kuszą z każdego straganu z warzywami, dlaczego więc nie skorzystać? W wersji, którą proponuję, szparagi z domowym majonezem z awokado to efektowna przystawka, która skusi niejednego niedowiarka.
Szparagi z domowym majonezem z awokado (Kohersen MyCook) – przepis
proporcje na 4 porcje
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 120 ml oleju z awokado
- 1 żółtko jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wrzuć ząbek czosnku do pojemnika miksującego, ustaw timer na 5 sekund, prędkość na 9. Zdejm łopatką drobinki czosnku do środka.
Zainstaluj w mikserze Kohersen My Cook motylek, dodaj żółtko, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuj przez 1 minutę, 40C, prędkość 4.
Ustaw timer na 3 minuty / 40C / prędkość 4 i zacznij BARDZO powoli wlewać do naczynia olej z awokado. Idealnie, jeśli spędzisz na tym pełne 3 minuty, im dłużej tym lepiej.
Spróbuj i dopraw do smaku w miarę potrzeby.
Przełóż domowy majonez z awokado do miseczki, oczyść naczynie miksujące i nalej do niego 1 litr wody.
Umocuj naczynie do parowania na mikserze.
Oczyść szparagi, usuń zdrewniałe końce, rozłóż równomiernie w naczyniu.
Ustaw timer na 15 minut, temperaturę na 120C i prędkość obrotów na 1.
Podawaj szparagi na ciepło z powstałym sosem.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
aż mi ślinka pociekła. Z pewnością spróbuję tego przepisu .
Sam sposób pisania przepisu nie odpowiada mi , te dziwne wtrącenia o konkretnym mikserze (chyba że to wpis sponsorowany… ale wtedy wypadało by to wyraźnie napisać ) , poza tym rada co do prędkości, ilości sekund przy zwykłym ucieraniu majonezu trochę zaciemnia ten przepis
Nie, to nie jest wpis sponsorowany. Mam robot kuchenny Kohersen i w nim przygotowałam to danie, więc opisuję, jak ustawić to urządzenie, żeby osiągnąć ten sam efekt, co ja. Oczywiście, można też ugotować szparagi w garnku na parze, a majonez zmiksować w dowolnym innym urządzeniu.