Potrawa znana w Polsce jako spaghetti bolognese jest mniej więcej tak samo włoska, jak grecka jest ryba z warzywami i przecierem pomidorowym albo japoński jest śledź z cebulą, korniszonami i majonezem. Prawdę mówiąc, nie jestem jej fanką – mięso zaduszone w pomidorach, doprawione solą i pieprzem, nie ma tak naprawdę wiele uroku. Włoski sos pomidorowy z klopsikami to co innego – składniki niby te same, ale efekt o wiele lepszy. OK, pracy też jest tu więcej, ale to jedno z tych dań, które dobrze poddaje się mrożeniu i można je w ten sposób przechować na później. Spróbuj!

Włoski sos pomidorowy z klopsikami: składniki

proporcje na 6 porcji

  • 500 g mięsa wołowego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula

włoski sos pomidorowy z klopsikami

To się przyda:

Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do mieszania mięsa na klopsiki, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).

Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Garnek z pokrywką – nie musi być bardzo duży, ale wystarczający na sos i potem na klopsiki. Ja używam garnków WMF, linkuję do takiego, jaki mam – ale kieruj się rozmiarem.

Włoski sos pomidorowy z klopsikami: przepis

wloski sos pomidorowy z klopsikami

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Posiekaj pietruszkę i czosnek. Dodaj do mięsa razem z tartym parmezanem, jajkiem i pieprzem, wymieszaj. Uformuj nieduże kulki – takie na jeden kęs. Ułóż je na blasze do pieczenia.

Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, wstaw blachę na górną półkę, na jakieś 20-25 minut.

Posiekaj cebulę w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podduś 2-3 minuty. Dodaj pomidory.

Zagotuj, duś około 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Po tym czasie dodaj klopsiki do sosu, delikatnie wymieszaj, gotuj na minimalnym ogniu jeszcze 20-30 minut. Mięso ma być miękkie, a sos gęsty. Pod koniec gotowania spróbuj sosu i dopraw go według potrzeby.

Podawaj na ciepło, najlepiej z makaronem. Możesz dodać starty parmezan i posiekaną pietruszkę.

Włoski sos pomidorowy z klopsikami: uwagi

Czy to danie można mrozić?

Włoski sos pomidorowy z klopsikami doskonale poddaje się mrożeniu – podziel go na porcje na jeden obiad, opisz datą i schowaj do zamrażarki. Wyjmij najlepiej na 1 dzień przed planowanym podaniem, trzymaj w lodówce, podgrzej przed podaniem w garnku.

Czy mogę użyć innego mięsa mielonego?

Oczywiście, użyj tego, które lubisz i masz pod ręką. Co powiedziawszy, chcę dodać – wołowina jest tu najsmaczniejsza, indyk ma zero wyrazu w porównaniu.

Jakiego makaronu użyć?

Myślę, że dowolne rurki będą OK. Nie wybieraj spaghetti do tego sosu, jest zwyczajnie za delikatny. Może jakieś grubsze wstążki, ale jest ryzyko chlapania – dlatego krótsze formy makaronu mają tu więcej sensu.

Inne dania z mięsa mielonego

Irańskie klopsiki z jagnięciny

Klasyczne lasagne

 

Linki w artykule mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.