Potrawa znana w Polsce jako spaghetti bolognese jest mniej więcej tak samo włoska, jak grecka jest ryba z warzywami i przecierem pomidorowym albo japoński jest śledź z cebulą, korniszonami i majonezem. Prawdę mówiąc, nie jestem jej fanką – mięso zaduszone w pomidorach, doprawione solą i pieprzem, nie ma tak naprawdę wiele uroku. Włoski sos pomidorowy z klopsikami to co innego – składniki niby te same, ale efekt o wiele lepszy. OK, pracy też jest tu więcej, ale to jedno z tych dań, które dobrze poddaje się mrożeniu i można je w ten sposób przechować na później. Spróbuj!
Spis treści
Włoski sos pomidorowy z klopsikami: składniki
proporcje na 6 porcji
- 500 g mięsa wołowego
- 100 g tartego parmezanu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
To się przyda:
Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do mieszania mięsa na klopsiki, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).
Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Garnek z pokrywką – nie musi być bardzo duży, ale wystarczający na sos i potem na klopsiki. Ja używam garnków WMF, linkuję do takiego, jaki mam – ale kieruj się rozmiarem.
Włoski sos pomidorowy z klopsikami: przepis
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Posiekaj pietruszkę i czosnek. Dodaj do mięsa razem z tartym parmezanem, jajkiem i pieprzem, wymieszaj. Uformuj nieduże kulki – takie na jeden kęs. Ułóż je na blasze do pieczenia.
Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, wstaw blachę na górną półkę, na jakieś 20-25 minut.
Posiekaj cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podduś 2-3 minuty. Dodaj pomidory.
Zagotuj, duś około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
Po tym czasie dodaj klopsiki do sosu, delikatnie wymieszaj, gotuj na minimalnym ogniu jeszcze 20-30 minut. Mięso ma być miękkie, a sos gęsty. Pod koniec gotowania spróbuj sosu i dopraw go według potrzeby.
Podawaj na ciepło, najlepiej z makaronem. Możesz dodać starty parmezan i posiekaną pietruszkę.
Włoski sos pomidorowy z klopsikami: uwagi
Czy to danie można mrozić?
Włoski sos pomidorowy z klopsikami doskonale poddaje się mrożeniu – podziel go na porcje na jeden obiad, opisz datą i schowaj do zamrażarki. Wyjmij najlepiej na 1 dzień przed planowanym podaniem, trzymaj w lodówce, podgrzej przed podaniem w garnku.
Czy mogę użyć innego mięsa mielonego?
Oczywiście, użyj tego, które lubisz i masz pod ręką. Co powiedziawszy, chcę dodać – wołowina jest tu najsmaczniejsza, indyk ma zero wyrazu w porównaniu.
Jakiego makaronu użyć?
Myślę, że dowolne rurki będą OK. Nie wybieraj spaghetti do tego sosu, jest zwyczajnie za delikatny. Może jakieś grubsze wstążki, ale jest ryzyko chlapania – dlatego krótsze formy makaronu mają tu więcej sensu.
Inne dania z mięsa mielonego
Linki w artykule mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Włoski sos pomidorowy z klopsikami
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl