Zamiast typowych mielonych z nielubianą breją szpinakową, proponuję lekko pikantne arabskie burgery z dobrymi sosami i lekko podduszonym szpinakiem.
Arabskie burgery – składniki
proporcje na 3 porcje (po 2 burgery)
- 500g mielonej wołowiny (chudej)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- garść świeżej mięty
- 3 ząbki czosnku
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki hummusu
- 1 łyżka sambal oelek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Arabskie burgery – przepis
Posiekać 1 ząbek czosnku i miętę, dodać do mięsa, doprawić, dodać jajko, dobrze wymieszać. Uformować 6 burgerów, smażyć na patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie pokroić w plasterki resztę czosnku. Na patelnię (normalną, nie grillową) wlać olej, dodać czosnek, smażyć minutę-dwie, aż zacznie wydzielać zapach. Dodać szpinak – jeśli trzeba, w porcjach (żeby się zmieścił na patelni). Dusić, aż zwiędnie, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie zrobić hummus.
Burgery akurat dojdą – podzielić na porcje, dodać szpinak, rozdzielić hummus, dodać jogurt grecki i sambal oelek. Smacznego!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] burgery Arabskie burgery Wege burgery Pikantne burgery drobiowe Arabskie szaszłyki Grillowany kurczak w sosie […]
[…] https://jestpieknie.pl/arabskie-burgery/ […]
[…] Arabskie burgery: […]