Na warsztatach w Blue Cactus nauczyłam się robić kolejną wersję tego dania. Chili z kurczakiem w tej wersji nie jest może tak całkiem jednogarnkowe (potrzebny jest jeszcze grill lub patelnia grillowa), ale wychodzi wyjątkowo smaczne.
Chili z kurczakiem (jak w Blue Cactus): składniki
proporcje na 4-6 porcji
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 puszki białej fasoli
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy cajun
- 1 łyżeczka sosu tabasco habanero
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Chili z kurczakiem (jak w Blue Cactus): przepis
Filet oczyścić, podzielić na 2 części, natrzeć przyprawą cajun, zgrillować na patelni albo na grillu.
W międzyczasie rozgrzać w garnku olej, wrzucić posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dusić około 3-5 minut. Odcedzić, opłukać fasolę, dodać do garnka wraz z bulionem. Zagotować, gotować około 10 minut.
Kurczak w międzyczasie powinien być gotowy. Po lekkim przestudzeniu należy go pokroić w nieduże kawałki, na jeden kęs, a następnie dodać do garnka.
Doprawić sosem habanero, gotować jeszcze około 10 minut.
Podawać z chudą śmietaną, ewentualnie pokrojoną ostrą papryczką i kolendrą.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl