Jasne, można zrobić kurczaka pieczonego. Można go zgrillować i podać obok musztardę. Ale można to połączyć – a kurczak w sosie musztardowym jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Spróbujesz?
Kurczak w sosie musztardowym: składniki
proporcje na 2 porcje
- 450-500 g podudzi z kurczaka, ze skórą
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 150 g śmietany 12%
- 1 łyżka oliwy
Kurczak w sosie musztardowym: przepis
Wyjmij z lodówki śmietanę i daj jej dojść do temperatury otoczenia, inaczej może się zwarzyć.
Oczyść i posiekaj pora w plasterki. Tak samo pokrój czosnek.
Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż na niej kurczaka – niech się zrumieni. Odłóż na bok.
Na oliwę wrzuć pora i czosnek, podsmażaj 2-3 minuty.
Dodaj śmietanę i musztardę, zamieszaj, duś 1-2 minuty.
Dodaj kurczaka, przykryj patelnię pokrywką, duś zawartość 20-25 minut.
Przed podaniem, posyp posiekanym koperkiem albo pietruszką.
Podawaj z ryżem lub kaszą.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl