Sałatka z tuńczyka i awokado to danie, które można przygotować na kilka godzin przed podaniem – w ostatniej chwili wystarczy je wyłożyć na talerze czy do miseczek, a potem udekorować. jeśli ma być przystawką, można je podać w łódeczkach z małych listków sałaty rzymskiej lub na grzance, ale to też pełna, smaczna, sycąca kolacja.

Sałatka z tuńczyka i awokado – przepis

proporcje na 2 porcje lub na 12-14 porcji przystawek
  • garść liści rukoli (w wersji z przystawkami – zastąp małymi liśćmi sałaty rzymskiej)
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • sos tabasco
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1/2 awokado
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach.
Posiekać pomidory, dodać do nich odsączone mięso tuńczyka, doprawić sokiem z limonki, oliwą, tabasco, solą i pieprzem.
Odstawić na co najmniej 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Awokado obrać, miąższ pokroić w cienkie plasterki, polać sokiem z limonki. Dekorować każdą porcję sałatki z tuńczyka plasterkami awokado.