Zwykle jeśli ktoś mówi o wołowinie z grilla, ma na myśli steki. Mięso na steki musi być wysokiej jakości, trzeba je odpowiednio przygotować – nie każdy umie to zrobić i nie każdy ma do tego talent. Wołowina z grilla w sosie sojowo-imbirowym jest bardzo prosta w przygotowaniu, a marynata pozwala zmiękczyć mięso. Spróbuj!

Wołowina z grilla w sosie sojowo-imbirowym – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 3 łyżki płatków papryki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka dymu w płynie (do kupienia w sklepach internetowych)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy

Wołowinę pokroić w paski.

Zmieszać wszystkie składniki marynaty (imbir nie musi być bardzo drobno posiekany), wrzucić do niej mięso.

Odstawić na 24 godziny.

Nadziać na patyki do szaszłyków, grillować na grillu lub patelni grillowej około 2-3 minuty, raz przewracając.