Do popołudniowej herbaty – w sam raz. Muffinki z malinami łatwo zrobić, można użyć malin świeżych albo mrożonych, a jeśli ktoś się czuje na siłach, można je ozdobić lukrem czy bitą śmietaną. Ja wolę ciasta tylko lekko słodkie, ale jeśli masz ochotę, dodaj do muffinek słodką polewę.
Spis treści
Muffinki z malinami – składniki
proporcje na 18 sztuk
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki syropu z agawy
- 500g mrożonych malin
- 25g masła (stopionego)
Muffinki z malinami – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Przygotować formę do muffinek.
W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka, dodać mleko, syrop z agawy i roztopione masło.
Zmieszać jedno z drugim – na tyle, żeby się połączyło, ale nie wyrabiać. Dodać maliny, delikatnie wymieszać i nakładać do foremek.
Piec 20 minut.
Muffinki z malinami – uwagi
Co do masła: we wszystkich książkach o South Beach pojawia się „trans-fat free margarine”. Nie używam margaryny w żadnej formie, mam natomiast w domu masło (Lurpak, ponieważ występuje w małych pojemnika po 8g, dzięki czemu mogę go zużyć tyle, ile mi potrzebne). O plusach i minusach masła i margaryny można przeczytać w tym wywiadzie.
Przepis pochodzi z Food.com – z moimi zmianami.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl