Nie z ziemniaków.

Niemiecka sałatka
proporcje na 4-6 porcji

To nie jest sałatka, której można zjeść miskę. To raczej dodatek, przekąska. Pasuje do niej ciemny chleb, im ciemniejszy, tym lepszy.

Przepis powstał na podstawie tego, co mi podano w jednej z restauracji w Berlinie.

  • 200g wędliny drobiowej (np. filet z indyka)
  • 150g ogórków kiszonych
  • 1 spora szalotka
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy (np. Francuskiej firmy Kamis – nie mylić z Dijon!)
  • 1 łyżeczka octu z białego wina

Wędlinę pokroić we wstążki. Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Musztardę rozprowadzić octem, wymieszać sos z resztą składników. Odstawić na godzinę, żeby smaki się połączyły.

W Berlinie podawana jest ze startym żółtym serem na wierzchu, co nieco łagodzi smak, ale moim zdaniem, lepsza jest bez sera.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/