Nie z ziemniaków.
Niemiecka sałatka
proporcje na 4-6 porcji
To nie jest sałatka, której można zjeść miskę. To raczej dodatek, przekąska. Pasuje do niej ciemny chleb, im ciemniejszy, tym lepszy.
Przepis powstał na podstawie tego, co mi podano w jednej z restauracji w Berlinie.
- 200g wędliny drobiowej (np. filet z indyka)
- 150g ogórków kiszonych
- 1 spora szalotka
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy (np. Francuskiej firmy Kamis – nie mylić z Dijon!)
- 1 łyżeczka octu z białego wina
Wędlinę pokroić we wstążki. Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Musztardę rozprowadzić octem, wymieszać sos z resztą składników. Odstawić na godzinę, żeby smaki się połączyły.
W Berlinie podawana jest ze startym żółtym serem na wierzchu, co nieco łagodzi smak, ale moim zdaniem, lepsza jest bez sera.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Smaczna propozycja. Cały czas jesteś na SB? 😉
Tak, South Beach to sposób odżywiania na resztę życia. Oczywiście, zdarza mi się zjeść coś niezgodnego z dietą, szczególnie poza domem, ale podczas zakupów nie kupuję białego pieczywa, ryżu, gotowych soków czy ciastek. Pewną słabością są dla mnie sery, ale nawet jeśli kupię kilka rodzajów, nie zjadam ich od razu 🙂
Super sałatka, zapraszam do siebie i proszę o rady w sprawie odchudzania:)