Brukselka ma to do siebie, że wiele osób pomija ją jak składnik posiłków. Fakt, ma wyjątkowy aromat, ale jeśli jesz kapustę i brokuły, to dlaczego nie brukselkę, kuzynkę obu warzyw? Pieczona brukselka ma tę zaletę, że zapach podczas pieczenia jest o wiele mniej uciążliwy. Moim zdaniem smakuje też lepiej.
Pieczona brukselka – przepis
proporcje na 2 porcje
- 300 g brukselki
- 1 łyżki oliwy
- świeżo posiekana pietruszka
- sól
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, odciąć ogonki.
Rozłożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą. Piec około 15 minut, aż robi się miękka (nie będzie zupełnie miękka, raczej chrupka).
Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką, lekko posolić. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl