Dziś kolejna propozycja dla wszystkich na Fazie 1 South Beach.
Sałatka z gotowanym kurczakiem i roszponka z pomidorem i winegretem.
O tym, jak „zrobić” roszponkę, nie trzeba dużo pisać – zachęcam tylko do używania dobrego octu balsamicznego i do roszponki właśnie, bo im ciemniejsza zieleń liści, tym lepiej dla nas. I tak, to oznacza, że sałata lodowa nie jest najlepszym wyborem. Nie chcę przez to powiedzieć, że jest niezdrowa – po prostu, niewiele daje organizmowi.
Wracając do sałatki:
- 40 dag filetu z kurczaka (lub indyka)
- 1/2 cebuli czerwonej
- łyżeczka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- łyżeczka tartego parmezanu
- duża garść liści bazylii
- sól
- pieprz
Mięso ugotować (do wody można dodać liść laurowy, pieprz, sól), ostudzić, pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać majonez, jogurt, parmezan, doprawić do smaku.
Cebulę posiekać drobno, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić (to sprawia, że nie jest taka ostra w smaku).
Liście bazylii pokroić w cienkie wstążki.
Zmieszać wszystko razem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl