Uwielbiam awokado. Ta sałata z kurczakiem i awokado to danie dla początkujących fanów tego owocu, bo awokado nie dominuje tutaj całości.

Sałata z kurczakiem i awokado – przepis

proporcje na 2 porcje

  • ok. 100 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 średni ogórek
  • 2-3 pomidory, najlepiej w różnych kolorach
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • sok z 1/2 limonki

Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami, położyć w niewielkim naczyniu do zapiekania, polać łyżką oliwy. Piec 10 minut (mój piekarnik daje sobie radę, ale radzę sprawdzić, rozkrawając, czy mięso nie jest w środku surowe).

Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć na 2 talerzach. Ogórka pokroić w półplasterki, rozłożyć na szpinaku. Pomidory pokroić w kostkę, też rozłożyć.

Zmieszać oliwę, sok z limonki, sól i pieprz.

Kurczaka pokroić w plastry, rozłożyć, przekładając pokrojonym w plastry awokado.

Całość skropić sosem.