Większość przepisów na makaron uwzględnia sos: na bazie pomidorów albo śmietany. Tutaj pewnie ten drugi mógłby się pojawić, ale makaron z brokułami i cieciorką, doprawiony sokiem z cytryny, jest tak smaczny, że szkoda go zalewać śmietaną.
Makaron z brokułami i cieciorką – przepis
proporcje na 4-6 porcji
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- puszka cieciorki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 50 g parmezanu tartego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (3 minuty).
Odcedzić, ugotować makaron al dente.
Cieciorkę odcedzić z puszki, przepłukać.
Posiekać cebulę i czosnek.
Poddusić cebulę z czosnkiem w garnku, na łyżce oliwy.
Po około 5 minutach dodać brokuły, cieciorkę, makaron i sok z cytryny. Podusić chwilę, doprawić, na koniec dosypać parmezan i dobrze wymieszać. Dodać drugą łyżkę oliwy w razie potrzeby. Podawać od razu – makaron z brokułami i cieciorką nie nadaje się do przechowywania.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl