Podróże to dla mnie zawsze nowe odkrycia – wyjątkowo piękne miejsce z widokiem na góry, rzemieślnicze produkty z małej firemki, hotel z najlepszymi śniadaniami. Po Podhalu jeździmy z Markiem często, bo to dobre miejsce i na odpoczynek, i na nagrania wyjątkowych samochodów. Jakiś czas temu byliśmy na obiedzie w restauracji Widok, mieszczącej się w odrestaurowanym hotelu Harnaś w Bukowinie Tatrzańskiej. Karta jest zachwycająca – wszystko przemyślane, żadnych banałów ani kilkudziesięciu dań głównych. Jadłam tam chłodnik z ogórków małosolnych i był niesamowicie smaczny. Postanowiłam zrobić własną wersję w domu. Okazało się, że to żadna filozofia, a na gorące dni taki obiad jest najlepszy!
Chłodnik z ogórków małosolnych: składniki
na 2 bardzo słuszne porcje:
- 400 ml maślanki
- 200 g śmietany (18%)
- 10 ogórków małosolnych
- 250 ml soku spod ogórków
- świeży koperek
Chłodnik z ogórków małosolnych: przepis
Połowę ogórków zmiksować z maślanką i śmietaną, połowę zetrzeć na grubych oczkach.
Wymieszać, doprawić sokiem spod ogórków w miarę potrzeby i smaku, odstawić do przegryzienia (godzina wystarczy).
Przed podaniem dodać dużo posiekanego koperku.
Podawać z pieczonymi ziemniakami (jak u mnie), jajkiem na twardo (chociaż tak myślę, że na miękko też byłoby super), może z jakimś grillowanym kawałkiem mięsa albo np. krewetkami na szpadce.
Jeśli szukasz innych pomysłów na chłodnik, polecam:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl