Makaron z sosem serowym? To brzmi jak Bardzo Dużo Kalorii. Ale jeśli dodasz świeże warzywa, danie staje się o wiele zdrowsze. Dodatkowy plus? Nie trzeba go podgrzewać!
Makaron z sosem serowym i pomidorami: składniki
proporcje na 6 porcji
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g makaronu (np. kokardki, rurki, świderki)
- 200 g ricotty
- 100 g jogurtu greckiego
- 4 duże pomidory (użyj kolorowych, to doda uroku potrawie)
- garść oliwek
- garść świeżej bazylii
Makaron z sosem serowym i pomidorami: przepis
Uwaga, to danie robi się dłużej niż zwykle – bo trzeba upiec czosnek. Ale nie zastępuj go surowym, to zupełnie co innego!
Włącz piekarnik, rozgrzej go do 200C.
Odetnij z czosnku górną część tak, żeby odsłonić poszczególne ząbki. lekko polej oliwą, wstaw do naczynia żaroodpornego, piecz około 30-45 minut (ząbki czosnku zrobią się złote). Wyjmij, ostudź, wyjmij ząbki z łupinek.
W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go i dodaj trochę oliwy, żeby się nie posklejał.
Upieczony czosnek zmiksuj z ricottą i jogurtem, wymieszaj z makaronem.
Pokrój pomidory i oliwki, potnij bazylię i dodaj do makaronu.
Jeśli chcesz, możesz zrobić półprodukt – tylko makaron z sosem serowym, bez świeżych warzyw. Dodasz je tuż przed podaniem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl