Nie, dziś nie jest prima aprilis. Badania wykazały, że odgrzewany makaron jest lepszy dla nas niż taki podawany od razu. Szczegóły? Czytaj dalej!
W brytyjskim programie „Trust Me, I’m a Doctor” emitowanym na antenie BBC przeprowadzono badania, z których wynikło, że odgrzewany makaron jest dla nas zdrowszy niż świeży. Jak to możliwe? Otóż proces gotowania, schładzania i ponownego podgrzewania sprawia, że makaron staje się „skrobią odporną” (na trawienie, ang. resistant starch). Poziom glukozy we krwi testujących podnosił się o 50% mniej niż przy spożyciu świeżo ugotowanego makaronu.
Badania przeprowadzał dr Chris Van Tulleken na dziewięciu ochotnikach. Badania trwały kilka tygodni. każdego dnia ochotnikom pobierano krew w regularnych odstępach czasu, celem sprawdzenia, jak zmienia się poziom glukozy we krwi w miarę trawienia. Dr Van Tulleken mówi: „Możemy sprawić, że nasze posiłki będą dla nas zdrowsze, nie zmieniając składników, a tylko temperaturę. Resztki z obiadu mogą być dla nas zdrowsze niż właściwy posiłek.”
Badania prowadzone były pod nadzorem dr Denise Robertson, specjalistki od odżywiania z University of Surrey. Dr Robertson będzie kontynuować badania dzięki środkom od Brytyjskiego Stowarzyszenia Cukrzyków.
Źródło: The Independent
Dla kuchennych purystów myśl o odgrzewanym makaronie może być obrzydliwa, ale nikt nie mówi o tym, żeby całkowicie zastąpić jedno drugim. To raczej sposób na zdrowsze jedzenie dla tych z nas, którzy mają kilka kilogramów do zrzucenia, ale nie chcą eliminować całej grupy produktów z codziennego jadłospisu – i słusznie.
Jeśli interesują Cię szybkie przepisy na makaron, to polecam:
Makaron z kurczakiem w sosie kurkumowym
Owoce morza w sosie pomidorowym
Truflowy makaron z pieczoną dynią
Makaron z pomidorami i fetą
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] to ciemne pieczywo jest świetne i warto je jeść. Podobnie jest z makaronem – poza tym, odgrzewany makaron pomaga schudnąć! O ile nie ma medycznych przeciwwskazań, jedzenie chleba, kaszy, ryżu czy makaronu jest dobrym […]