Guacamole, sos z awokado, znamy dobrze i w zasadzie można kupić całkiem niezłe gotowe, ale domowe ma zupełnie inny smak niż to ze słoika – no i jest doskonałym sposobem na zużycie awokado, które właśnie osiągnęło swój najlepszy dzień i potem będzie już tylko pożywką dla dżdżownic. A ponieważ ostatnio w wielu sklepach kupowałam bardzo smaczne awokado, to odświeżam przepis.
Guacamole – sos z awokado – składniki
- 1 awokado
- 1 pomidor lub 3-4 koktajlowe
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
Guacamole – sos z awokado – przepis
Awokado przekroić na pół, miąższ wyjąć do miski i ugnieść widelcem – jeśli chcesz, możesz najpierw pokroić miąższ w kostkę i ugnieść całość tylko częściowo. Skropić sokiem z limonki, inaczej zacznie ciemnieć.
Pomidora pokroić w kostkę, cebulę w drobniutką kostkę. Dodać do awokado. Doprawić całość sosem tabasco i solą, wymieszać.
Guacamole – sos z awokado – uwagi
Guacamole świetnie nadaje się do dań meksykańskich, jak quesadilla z kurczakiem (ale wtedy pomiń już awokado w tym przepisie), enchilada oraz chili con carne. Ale jeśli chcesz, możesz zjeść je na kanapce. Guacamole w lodówce wytrzyma (w szczelnym pojemniku) do 2 dni.
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] zasadzie wyszło coś jak guacamole. Nie zapominajmy, że awokado samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku, raczej to dodatku nadają mu […]
[…] zdjęciu są wrapy pełnoziarniste PocoLoco, a wewnątrz pasta z tuńczyka i guacamole. Jeśli jesteś w Fazie 1 diety, zastąp wrapy liśćmi sałaty rzymskiej. Ten i więcej przepisów […]
[…] sałata mieszana, śmietana, guacamole, sos salsa, tortille pełnoziarniste, kawałki marynowanej ostrej […]
[…] https://jestpieknie.pl/guacamole-sos-z-awokado/ […]
[…] lubię bardzo. Można je jeść na wiele sposobów – jako guacamole, jako element eleganckiej przystawki, wreszcie jak w tym przepisie, jako bazę całego dania. […]
[…] Podawać na ciepło, z guacamole. […]
[…] pasuje do tego guacamole oraz […]
[…] Guacamole – sos z awokado […]
[…] Guacamole: […]