Czy zawsze musi być kanapka z szynką? Nic podobnego. Pasta z ciecierzycy z oliwkami jest szybka w przygotowaniu i będzie dobrym dodatkiem do kawałka chleba, liścia sałaty czy do małych kanapek, które podasz gościom.
Pasta z ciecierzycy z oliwkami – przepis
- 1 puszka ciecierzycy
- łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- łyżeczka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Ciecierzycę osączyć, przepłukać. Ugnieść widelcem – niedbale, mogą zostać większe kawałki. Cebulę drobno posiekać, domieszać. Posiekać i domieszać też koperek. Oliwki pokroić w plasterki i domieszać. Wlać sok z cytryny i oliwę – tyle, żeby pasta nabrała w miarę spójnej konsystencji. Doprawić do smaku.
PS przepis pochodzi z bloga smitten kitchen.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl