Czy zawsze musi być kanapka z szynką? Nic podobnego. Pasta z ciecierzycy z oliwkami jest szybka w przygotowaniu i będzie dobrym dodatkiem do kawałka chleba, liścia sałaty czy do małych kanapek, które podasz gościom.

Pasta z ciecierzycy z oliwkami – przepis

  • 1 puszka ciecierzycy
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

 

Ciecierzycę osączyć, przepłukać. Ugnieść widelcem – niedbale, mogą zostać większe kawałki. Cebulę drobno posiekać, domieszać. Posiekać i domieszać też koperek. Oliwki pokroić w plasterki i domieszać. Wlać sok z cytryny i oliwę – tyle, żeby pasta nabrała w miarę spójnej konsystencji. Doprawić do smaku.

PS przepis pochodzi z bloga smitten kitchen.