Często jest tak, że mozna łatwo nadać smak potrawom, dodając tylko odrobinę czegoś o bardzo intensywnym smaku. Tak właśnie jest w przypadku sardeli, zwanych też anchois. Dziś o tym, co to jest anchois i jak ich używać.
Anchois (wymowa: ãszuạ – pierwsza litera to coś pomiędzy „ą” a „an”) , po polsku zwane sardelą, to małe rybki, które po patroszeniu soli się i marynuje. Mają intensywny, słono-kwaskowaty smak i mocny zapach, który dla wielu osób jest irytujący. Ja za nimi przepadam, bo nadają smaku sosom do sałat, sosom pomidorowym do makaronu, używam ich też na pizzy.
Spis treści
Ile kosztuje anchois?
Cena słoiczka widocznego na zdjęciu to zwykle kilkanaście złotych, chociaż w Lidlu regularnie pojawiają się anchois w oleju roślinnym (w czasie tygodnia włoskiego) za około 5 zł za słoiczek. Wolę kupować anchois w słoiczku niż w puszce, bo słoiczek można zakręcić i odstawić w lodówce na potem. Anchois nie psują się nawet dłuższy czas po otwarciu, jeśli są przechowywane w lodówce – konserwuje je olej, w którym są zanurzone.
Figaro – Oliwki z pastą Anchois//Lorea – Anchovies z kaparami
Jak smakuje anchois?
Smak jest bardzo słony, zdecydowanie rybny. Jeśli lubisz wędzone ryby, śledzie, jest spora szansa, że polubisz anchois.
Jak podawać anchois?
Najlepszym sposobem na anchois jest użycie ich w sosie. Ja przepadam za sosem z anchois i kaparami – dzięki niemu najzwyklejsza sałata zielona będzie smakować wyśmienicie. W blogu znajdziesz też przepis na bakłażana w parmezanie, gdzie anchois nadają wyjątkowego smaku całości. No i – last but not least – sałatka cesarska. Nie ma sałatki cesarskiej bez anchois.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ja bardzo lubię ich smak, choć jest dość specyficzny więc nie każdy jest ich fanem.