Niby to nie jest sezon grillowy, ale jeśli ma się grill elektryczny albo choćby patelnię grillową, to można wyczarować masę pysznych dań. Jednym z nich jest fajita z kurczakiem.
Fajita z kurczakiem – składniki
proporcje na 4 porcje
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czerwona
- 4 pełnoziarniste wrapy
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ostre papryczki (takie marynowane – można to też zastąpić sosem tabasco)
- łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
Fajita z kurczakiem – przepis
Filet oczyścić, podzielić na pół.
Posiekać czosnek i papryczki, dodać sok z limonki i oliwę, wymieszać. W powstała marynatę włożyć filet z kurczaka, odłożyć na co najmniej pół godziny.
Paprykę i cebulę podzielić na ćwiartki.
Patelnię grillową / grill elektryczny lekko natłuścić, po czym rozłożyć na niej warzywa (jeśli trzeba, to w partiach). Grillować, aż warzywa zmiękną i pojawią się na nich ślady od grilla. To powinno zająć jakieś 15-20 minut. Po tym czasie warzywa zdjąć z patelni, odłożyc na deskę do krojenia i pokroić w paski. Przykryć, żeby nie traciły ciepła.
Kurczaka wyjąć z marynaty, posypać solą i pieprzem, zgrillować z obu stron (po około 5 minut z każdej strony). Pokroić w paski.
Wrapy podgrzać na grillu (po około 30 sekund).
Najwygodniej jest podać wszystkie składniki na stół tak, żeby każdy mógł sam sobie zrobić fajitę.
Doskonale pasuje do tego guacamole oraz salsa.
W pierwszej Fazie diety wrapy można zastąpić liśćmi sałaty rzymskiej lub lodowej.
Przepis pochodzi z jednej z książek dra Agatstona.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Fajita z kurczakiem […]
[…] Grillowana fajita z kurczakiem […]