Co zawsze masz w domowej spiżarni, szafce na zapasy? U mnie musi być fasola, pomidory (krojone, przecier w dużych kartonach i małych puszkach), ryż, kasza, makaron, najróżniejsze przyprawy, czosnek i cebula. W ten sposób nawet gdybym z jakiegoś powodu nie mogła zrobić zakupów, mogę przygotować zbilansowany, smaczny posiłek. Nie jestem preppersem, chociaż z przyjaciółmi żartujemy, że w razie czego ja ogarniam zapasy, a oni inne aspekty, ale lubię mieć zapasy. Fasola w sosie pomidorowym to właśnie taki przepis – wykorzystanie tego, co ma się w domu, bez żadnych nietypowych składników, bez mięsa – co jest dla wielu ważne nie tylko z uwagi na wybory żywieniowe, ale też na ceny mięsa, ale też bez kompromisów jak chodzi o smak. Spróbujesz?
Fasola w sosie pomidorowym – składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka przecieru (2 łyżki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Fasola w sosie pomidorowym – przepis
Odsącz, przepłucz fasolę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż zmięknie.
Dodaj paprykę i majeranek, wymieszaj.
Dodaj fasolę, pomidory i przecier, dobrze wymieszaj.
Zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
Po tym czasie odkryj, duś jeszcze 10 minut, niech sos się zredukuje.
Dopraw solą i pieprzem, podawaj na ciepło, np. z grzanką. Jako danie do pracy najlepiej sprawdzi się z porcją kaszy czy ryżu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl