Co zawsze masz w domowej spiżarni, szafce na zapasy? U mnie musi być fasola, pomidory (krojone, przecier w dużych kartonach i małych puszkach), ryż, kasza, makaron, najróżniejsze przyprawy, czosnek i cebula. W ten sposób nawet gdybym z jakiegoś powodu nie mogła zrobić zakupów, mogę przygotować zbilansowany, smaczny posiłek. Nie jestem preppersem, chociaż z przyjaciółmi żartujemy, że w razie czego ja ogarniam zapasy, a oni inne aspekty, ale lubię mieć zapasy. Fasola w sosie pomidorowym to właśnie taki przepis – wykorzystanie tego, co ma się w domu, bez żadnych nietypowych składników, bez mięsa – co jest dla wielu ważne nie tylko z uwagi na wybory żywieniowe, ale też na ceny mięsa, ale też bez kompromisów jak chodzi o smak. Spróbujesz?

Fasola w sosie pomidorowym – składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka przecieru (2 łyżki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

fasola w sosie pomidorowym - Jest Pięknie

Fasola w sosie pomidorowym – przepis

Odsącz, przepłucz fasolę.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż zmięknie.

Dodaj paprykę i majeranek, wymieszaj.

Dodaj fasolę, pomidory i przecier, dobrze wymieszaj.

Zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.

Po tym czasie odkryj, duś jeszcze 10 minut, niech sos się zredukuje.

Dopraw solą i pieprzem, podawaj na ciepło, np. z grzanką. Jako danie do pracy najlepiej sprawdzi się z porcją kaszy czy ryżu.

fasola w sosie pomidorowym - Jest Pięknie