Nieszczęsne pieczarki, topione w sosie, duszone na amen w cebuli i traktowane jako nadzienie udoskonalonego dewolaja. Jest i na nie sposób – szpinak z pieczarkami. Taki zestaw to doskonały dodatek do mięsa, sałata do podania podczas przyjęcia. Gwarantuję, spodoba się!

Szpinak z pieczarkami – przepis

proporcje na 2 duże porcje lub 4-6 jako przystawka

  • 250 g pieczarek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Szpinak umyć, wysuszyć, wrzucić do miski.

Szczypiorek zalać octem i dwoma łyżkami oliwy.

Pieczarki pokroić w plastry.

Wylać na patelnię łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzucić pieczarki. Dusić do zrumienienia.

Wrzucić do szpinaku, dolać winegret szczypiorkowy, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.