Może być tak, że u Majlertów tracę rozsądek i kupuję to, co mi się podoba a nie to, co mam na liście. Kwiaty cukinii są piękne – i jadalne, więc warto z nich korzystać, póki sezon trwa. Robiłam już omlet z kwiatami cukinii i jest doskonały, ale chciałam coś bardziej kolacyjnego, a mniej śniadaniowego. Faszerowane kwiaty cukinii chodziły za mną, ale nie chciałam ani ciasta, ani smażenia w głębokim oleju.

Faszerowane kwiaty cukinii: składniki

  • kwiaty cukinii (2-3 na osobę, jeśli ma to być jedno z kilku dań; 4-5 na osobę, jeśli to cały posiłek – ale patrz: uwagi)
  • ok. 150 g sera labneh lub sera do smarowania
  • skóra z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • pieprz kolorowy

faszerowane kwiaty cukinii

To się przyda:

Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do obtaczania mięsa w marynacie, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).

Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Pojemnik do przechowywania próżniowego – zachowa kwiaty cukinii w świeżości przez kilka dni.

Faszerowane kwiaty cukinii: przepis

faszerowane kwiaty cukinii

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Przygotuj blachę do pieczenia, która pomieści wszystkie kwiaty cukinii.

Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok, wymieszaj z serem labneh.

Umyj kwiaty cukinii, otwórz je tak, żeby wydobyć ze środka pręcik. Do każdego kwiatu nałóż tyle sera labneh, ile wejdzie. Zawiń płatki tak, żeby ser nie wypływał.

Układaj kwiaty cukinii na blasze tak, żeby się nie nakładały na siebie.

Skrop oliwą, posyp pieprzem i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut, w zależności od tego, jak mocno dopieka Twój piekarnik. Kwiaty cukinii mają być podgrzane, lekko podpieczone, ale nie celujemy w wióry.

Faszerowane kwiaty cukinii: uwagi

Najpierw uwaga o ilości – te 4-5 sztuk na głowę jest OK jako danie główne, o ile jest do tego jeszcze jakiś chleb, może warzywa, może jakieś mięso. Samo w sobie to trochę za mało, chyba że naprawdę dasz BARDZO dużo serka do środka.

Czym zastąpić labneh?

Dowolnym serkiem do smarowania, ale domowy labneh jest doskonały, wychodzi taniej niż cokolwiek co kupisz i może być w takich smakach, jakie chcesz.

Gdzie kupić kwiaty cukinii?

Szukałabym gospodarstw rolniczych, gdzie uprawiane są warzywa – kwiatów cukinii pewnie będzie nadmiar i mogą to sprzedać. Ja nieustająca polecam Majlertów.

faszerowane kwiaty cukinii

Inne dania z cukinii:

Omlet z kwiatami cukinii i serem

Makaron z cukinią i pomidorami (przepis Meghan Markle Sussex)

Lasagne z cukinii

Artykuł może zawierać linki afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.

Och, cześć 👋
Miło cię poznać.

Zarejestruj się, aby regularnie otrzymywać ciekawe treści w swojej skrzynce odbiorczej.

Nie spamuję! Przeczytaj politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.