Masz 15 minut? Tyle czasu wystarczy, żeby łosoś z kuskusem wjechał na stół. Gotowanie nie musi być czasochłonne.

Łosoś z kuskusem – składniki

proporcje na 1 porcję łososia z kuskusem + kuskus na następny dzień

  • 1 dzwonko łososia (ok. 20 dag)
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki stołowe kaszy kuskus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Łosoś z kuskusem – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Opłukać łososia. Na kwadratowym (sporym) kawałku folii aluminiowej ułożyć rybę, skropić obficie cytryną, posypać solą i pieprzem, zawinąć folię w pakiecik.

Wstawić do piekarnika na ok. 10-12 minut; ryba ma być lekko upieczona, a nie wyschnięta.

W tym czasie zalać wrzątkiem kuskus, przykryć, odstawić na 5 minut. Zagotować w garnku wodę, posolić. Pokroić brokuła na różyczki na jeden kęs, wrzucić do wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić.

Wymieszać z kuskusem, doprawić oliwą, solą i pieprzem.

Łosoś z kuskusem najlepszy jest na ciepło. Do reszty kuskusu możesz domieszać puszkę tuńczyka.