Mam ulubiony sklep arabski, do którego regularnie wpadam na zakupy. Co prawda z nazwy to kebab (Cedros Kebab, vis a vis miśków na Pradze), ale poza kanapką czy frytkami, jest tam wiele ciekawych produktów. Ostatnio, kiedy pojechałam tam po zapasy, znalazłam na półce wyjątkowo duże moghrabieh czyli kuskus perłowy. Porozmawiałam z właścicielem o tym, co by tu ugotować, dostałam nawet link do przepisu na YT, ale ponieważ tam proporcja była typowo arabska (czyli tak mniej więcej na 20 porcji), to uznałam, że tyle to za dużo. Kurczak z ciecierzycą po libańsku z tego przepisu to i tak spokojnie 8 porcji, ale poddaje się mrożeniu (przeczytaj uwagi).

Kurczak z ciecierzycą po libańsku: składniki

  • 1 kg mięsa z nogi kurczaka (może być z kością albo bez)
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka baharat
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 kawałki cynamonu
  • kilka liści laurowych
  • 2 + 1 łyżki oliwy
  • 250 g moghrabieh (kuskusu perłowego)
  • 3 łyżki natki pietruszki

kurczak z ciecierzyca po libansku 01

Kurczak z ciecierzycą po libańsku: przepis

Rozgrzej w garnku oliwę. Dodaj cebulę, podduś 2-3 minuty, po tym czasie wsyp baharat.

Dodaj kurczaka, obsmaż z obu stron. Dolej wodę (tyle, żeby przykryło kurczaka) i resztę przypraw, doprowadź do wrzenia, gotuj 20 minut.

Po tym czasie wyjmij kurczaka z zupy, rozdziel mięso na włókna przy pomocy dwóch widelców i dodaj z powrotem do garnka. Dodaj odsączoną cieciorkę, gotuj przez kolejne 10-15 minut.

W międzyczasie rozgrzej w innym garnku resztę oliwy, dodaj moghrabieh, podgrzewaj przez 1-2 minuty, mieszając. Zalej wodą na tyle, żeby zakryć kaszę, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj tyle, ile podaje producent. Jeśli nie podaje, to przyjmij 10 minut i po tym czasie sprawdź, czy kasza jest już taka, jak powinna być – nie ma być rozgotowana, raczej lekko jędrna.

Optymalna metoda podania to osobno zupa, osobno kasza i osobno natka do posypania, ale możesz nałożyć od razu każdemu przewidzianą porcję, a natkę dodać do garnka zupy. Chociaż jeśli to obiad na kilka dni, to lepiej dosypywać ex tempore (czyli na bieżąco).

Kurczak z ciecierzycą po libańsku: uwagi

Jeśli chcesz zamrozić to danie, to zrób to przed ugotowaniem moghrabieh – zamróź samą zupę.

Kuskus perłowy jest tu moim zdaniem najlepszym wyborem, bo ani ryż, ani makaron, ani zwykły kuskus nie da tego efektu i tej tekstury. Kupisz go bez trudu online, a jeśli jesteś z Warszawy, to serdecznie zachęcam do wizyty i zakupów w Cedros Kebab.

Baharat to arabska mieszanka przypraw (po arabsku بهارات to po prostu przyprawy). Można zrobić samodzielnie, można kupić gotowca, bo nie ma jednego, kanonicznego przepisu. Na pewno zawiera kardamon, cynamon, kmin, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową i goździki. 

Co to jest kuskus perłowy?

 

Kurczak po marokańsku