Domowy sos z ostrej papryki to dodatek do pikantnych dań, sposób na szybką zmianę smaku zwykłego gotowanego czy grillowanego kurczaka, dodatek do dań z grilla.
proporcje na średniej wielkości słoiczek (wystarczy do kilku dań)
- 250 ml sosu z ostrej papryki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 1/8 łyżeczki soli
- 15 g masła
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sos z ostrej papryki zwykle można kupić w sklepie – może być Tabasco, może być sos z papryki piri piri, który pojawia się w Lidlu podczas dni meksykańskich. Mozna też zrobić samemu, o ile ma się dobrą, ostrą paprykę, ale jeśli nie masz całego dnia, użyj gotowego sosu – zwykle jego skład to papryka, woda, trochę soli i jakiegoś zakwaszacza.
Wszystkie składniki zmieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia, odstawić.
Przelać do słoika, ostudzić. W lodówce wytrzyma około tygodnia.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Ostry sos paprykowy […]