Zdrowe wędliny nie tak łatwo kupić. Dlatego raz na jakiś czas można samodzielnie upiec szynkę.
Pieczona szynka – przepis
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 cytryna
- 5-6 ząbków czosnku
- tymianek, oregano, bazylia
- oliwa
- sznurek do związania (bawełniany)
Szynkę umyć i rozkroić tak, żeby powstał jak najcieńszy płat. Wymaga to trochę wprawy, ale jest do zrobienia – trzeba tylko mieć ostry nóż o długim ostrzu.
Nagrzać piekarnik do 200C.
Wycisnąć sok z cytryny, można także otrzeć skórkę. Czosnek zmielić. Zioła posiekać. Wszystko to wymieszać z oliwą i większość rozpostrzeć na jednej stronie płata szynki. Teraz trzeba szynkę zwinąć i związać – u mnie wyszła złożona raptem na 3, co w zupełności wystarczyło. Resztę mieszaniny wetrzeć w górną część szynki. Położyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec około godziny, zaglądając co 15-20 minut i podlewając szynkę sosem, jaki wytworzy się w blasze.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl