Jak wpisać w Google “pieczone warzywa”, to wychodzą najcześciej pieczone warzywa z serem feta, ewentualnie z haloumi. To nie są złe rozwiązania – bardzo lubię jeden i drugi typ sera, ale tutaj chciałam osiągnąć coś innego. Pieczone warzywa z serem labneh to wymarzony dodatek do dań z grilla – albo i pełnoprawne danie!
Spis treści
Pieczone warzywa z serem labneh: składniki
- ok. 300 g sera labneh (patrz: uwagi)
- skórka + sok z 1 cytryny
- oliwa
- 1-2 fenkuły (w zależności od rozmiaru)
- 4-5 szalotek (znów, w zależności od rozmiaru)
- 400 g pomidorów koktajlowych (mogą być różne kolory, ale nie muszą)
- płatki chili
- sól
- mięta (świeża)
To się przyda:
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Blachy do pieczenia – na nich upieczesz warzywa, ale też mięso czy grzanki.
Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu.
Pieczone warzywa z serem labneh: przepis
Rozgrzej piekarnik do 175C.
Pokrój fenkuł w ósemki, może drobniej (muszą być spore, ale nie tak duże, żeby się nie upiekły) – zachowaj drobny koperek wyrastający z góry.
Szalotkę obierz, pokrój w ćwiartki.
Wymieszaj pokrojone warzywa z pomidorami koktajlowymi, polej łyżką-dwoma oliwy, posyp od serca solą i płatkami chili.
Rozłóż na blasze do pieczenia (jeśli warzyw jest dużo, użyj więcej niż jednej), piecz 45 minut, aż warzywa będą upieczone, rumiane.
W międzyczasie zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, wymieszaj z serem labneh. Musi być jednoznacznie kwaskowaty, wyrazisty.
Tuż przed podaniem, ser rozprowadź na półmisku, wysyp na niego upieczone warzywa, rozrzuć na całości listki mięty (te największe porwij na kawałki). Dodaj też zielone pędy fenkułu, jeśli je masz.
Podawaj od razu, ale na zimno też jest pyszne.
Pieczone warzywa z serem labneh: uwagi
Co to jest labneh i czym go zastąpić?
Labneh to taki serek do smarowania. Od jakiegoś czasu robię go sama według przepisu na ser labneh i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie. Nie trzeba go szukać w sklepie (bo nie wszędzie jest), no i jogurt grecki + sól wychodzi taniej niż cokolwiek, co znajdziesz.
Czym zastąpić fenkuł?
Słodkawy, anyżowy smak fenkułu nie każdy lubi, więc jeśli wolisz, możesz użyć innych warzyw, jak cukinia, marchewka, bakłażan. Czas pieczenia może ulec zmianie – chcemy, żeby warzywa były mocno przypieczone, nie miękkie i blade.
Czym zastąpić szalotkę?
Czerwona cebula będzie w sam raz.
Inne przepisy z labneh:
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Pieczone warzywa z serem labneh
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl