Pikantne pulpety nie zajmują o wiele więcej czasu niż typowe, a są o wiele ciekawsze. Jeśli okaże się, że wpadają goście, nie podasz czegoś nudnego, zatopionego w gęstym, ciężkim sosie – zamiast tego wszyscy będą chwalić Twoją kuchnię.

Pikantne pulpety

proporcje na 4-6 porcji

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g grzanek pełnoziarnistych



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Czosnek posiekać drobno, wymieszać zresztą przypraw.

Jajka wybić do miski, zmieszać z jogurtem.

Grzanki ugnieść na okruszki.

Dodać do mięsa przyprawy i jajko z jogurtem, ugniecione grzanki, dobrze wymieszać, dodać sok z limonki.

W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić łyżkę oliwy.

Z mięsa formować kulki o średnicy około 4-5 cm, układać w naczyniu żaroodpornym.

Piec około 20 minut – w połowie można przewrócić, żeby były równomiernie podpieczone.

Ja podałam pikantne pulpety z ryżem po meksykańsku i sałatką z pomidorów, ale możesz dobrać inne dodatki.