Pikantne pulpety nie zajmują o wiele więcej czasu niż typowe, a są o wiele ciekawsze. Jeśli okaże się, że wpadają goście, nie podasz czegoś nudnego, zatopionego w gęstym, ciężkim sosie – zamiast tego wszyscy będą chwalić Twoją kuchnię.
Pikantne pulpety
proporcje na 4-6 porcji
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 100 g grzanek pełnoziarnistych
Czosnek posiekać drobno, wymieszać zresztą przypraw.
Jajka wybić do miski, zmieszać z jogurtem.
Grzanki ugnieść na okruszki.
Dodać do mięsa przyprawy i jajko z jogurtem, ugniecione grzanki, dobrze wymieszać, dodać sok z limonki.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić łyżkę oliwy.
Z mięsa formować kulki o średnicy około 4-5 cm, układać w naczyniu żaroodpornym.
Piec około 20 minut – w połowie można przewrócić, żeby były równomiernie podpieczone.
Ja podałam pikantne pulpety z ryżem po meksykańsku i sałatką z pomidorów, ale możesz dobrać inne dodatki.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl