Uwielbiam pizzę. Robię ją co tydzień, zwykle w takich samych wersjach. Ale pizza wegetariańska, jeśli ma na niej być coś poza sosem i serem, wymaga więcej przemyślenia. Jak ją zrobić? Czytaj dalej:
Najpierw parę słów o tym, dlaczego na mojej pizzy nie ma przeglądu warzyw. Po pierwsze dlatego, że na pizzy nie musi być 15 składników. Po drugie dlatego, że pizza ma się dać unieść i ma mieć cienkie ciasto. Grube ciasto drożdżowe to dla mnie nie pizza. Po trzecie, masa warzyw wydłuża czas przygotowania – bo trzeba je najpierw upiec, zgrillować, udusić etc.
Pizza wegetariańska: składniki
proporcje na 1 pizzę
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- woda gazowana
- oliwa
- sól
- przecier pomidorowy (1 puszka, mała, około 30 g)
- pieprz
- 1 spora cukinia
- ser o zdecydowanym smaku (np. feta)
Pizza wegetariańska: przepis
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Odetnij 2 kawałki papieru do pieczenia o szerokości półki w piekarniku.
Do mąki dodaj wodę i oliwę – na początek po 2-3 łyżki, wymieszaj całość widelcem. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj po łyżce wody i oliwy i znów mieszaj. Jeśli powstaje coś przypominające ciasto, ugnieć to lekko ręką.
Połóż ciasto na jednym arkuszu papieru, lekko rozciągnij, przykryj drugim, rozwałkuj na cienki placek.
#protip – jeśli nie masz wałka, użyj butelki z winem. Albo po winie.
Do przecieru dodaj sól i pieprz.
Odkryj ciasto, posmaruj przecierem pomidorowym.
Umyj cukinię, odkrój końcówkę, pokrój w bardzo cienkie plastry – najlepsza do tego będzie szatkownica.
Rozłóż plastry na pizzy – mogą na siebie lekko nachodzić.
Pokrusz ser i rozsyp na pizzy.
Piecz 7 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i daj pizzy 2-3 minuty.
Pokrój i podawaj.
tak wygląda pizza przed upieczeniem
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Wygląda bardzo ładnie, smakowicie 🙂
Polecam przepis 🙂