Zamiast ryby pieczonej czy smażonej w kawałku – placki z łososia. To też dobry sposób, żeby wykorzystać resztki fileta (gotowanego na parze lub grillowanego).
Spis treści
Placki z łososia: składniki
proporcje na 10 niedużych placków
- 1 puszka łososia w sosie własnym
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka jogurtu greckiego low-fat
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 jajko
- oliwa
- 1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
Placki z łososia: przepis
Jajko ubić, dodać musztardę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny. Łososia odsączyć (z grubsza), dorzucić do mieszanki, rozdrobnić, dodać cebulę, wymieszać tak, żeby masa była mniej więcej jednolita (bez dużych grud łososia). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zmniejszyć ogień do małego.
Jeden placek = 1 łyżka mieszanki. Smażyć po 5 minut z każdej strony.
Placki z łososia: uwagi
Jeśli nie możesz znaleźć łososia w puszce, ugotowany na parze łosoś też będzie w sam raz. Podawaj placki na ciepło albo na zimno, np. z sosem tatarskim albo sosem tysiąc wysp.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] też przepis na placki z łososia – tutaj wykorzystałam łososia z puszki. Myślę, że świetnie sprawdziłby się też […]
[…] Placki z łososia […]
[…] Placki z łososia […]