Przekąska z awokado

Co prawda karnawał za nami, ale może wpadną do Was goście obejrzeć zdjęcia z wyjazdu na narty, może planujecie przyjęcie urodzinowe… a może po prostu lubicie awokado.

Przekąska z awokado jest też świetna na co dzień – zdrowe tłuszcze, dużo białka, dobry smak.

Przekąska z awokado – przepis

proporcje na 2 porcje (po 1/2 awokado dla każdego)

  • 1 awokado, miękkie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub łososia w sosie własnym)
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka świeżej, siekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Posiekać cebulę i kolendrę.

Odsączyć rybę, wymieszać z cebulą, kolendrą, oliwą i sokiem z limonki.

Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ (tak, żeby nie uszkodzić skóry – w niej będzie podana przekąska), posiekać go drobno lub ugnieść widelcem. Dodać do ryby.

Zmieszać, doprawić solą i pieprzem, nakładać do skórek awokado.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/przekaska-z-awokado/
YouTube2k
Instagram5k

3 komentarze

  1. A awokado to nie jest przypadkiem owoc? Przecież w pierwszej fazie nie można jeść owoców 😉

    • Michael, nie. Awokado nie jest traktowane jako owoc (podobnie jak papryka, pomidor, ogórek, cukinia czy bakłażan). Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu uważane jest za tłuszcz właśnie i w pierwszej fazie, według książki “Dieta South Beach turbo”, można go zjeść 1/3. Jeśli ktoś bardzo trzyma się litery “prawa” czyli książek, to inaczej poda i podzieli sałatkę, a jeśli ktoś bardzo lubi awokado, to zje pół 🙂

Leave a Reply