Sylwestrowy bigos to tak naprawdę poświąteczne czyszczenie lodówki. Nawet przy najlepszym planowaniu czasem tak jest, że coś zostaje. U mnie np. została wigilijna kapusta z grzybami i pieczony schab. Niby można zjeść tak, jak jest, ale czasem już nikt nie ma na to ochoty. Na szczęście można zrobić bigos.
Sylwestrowy bigos – przepis
- reszta wigilijnej kapusty z grzybami
- mięso – pieczone, ewentualnie wędlina typu kiełbasa
- oliwa lub olej o neutralnym smaku
Mięso pokroić w kostkę, podgrzać na oliwie i w miarę możliwości przyrumienić (schab podda się temu zabiegowi gorzej niż kiełbasa).
Dodać kapustę, wymieszać. Podawać od razu albo znów, tak jak w przypadku gotowania wigilijnej kapusty, gotować po pół godziny każdego dnia. To poprawia smak, ale nie jest konieczne.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] łososia pieczonego w porach lub pieczone słodkie ziemniaki z szynką. Nie wspominając o sylwestrowym bigosie. Ale na razie – szybkie, proste […]
[…] Sylwestrowy bigos […]