Dwa składniki (trzy, jeśli liczyć oliwę do spryskania blachy), a tyle radości. Szparagi z szynką parmeńską to najprostsze, co można zrobić, a smak jest naprawdę nie do pobicia.
Szparagi z szynką parmeńską
proporcje na 4 porcje (jako przystawka)
- 1 pęczek szparagów
- tyle plastrów szynki parmeńskiej, ile jest szparagów
- oliwa w sprayu
Nagrzać piekarnik do 200C. Odciąć zdrewniałe końce szparagów, umyć je, osuszyć, każdy owinąć plastrem szynki (idąc ukośnie). Nie trzeba ich przyczepiać wykałaczkami, chwilę się same utrzymają, a potem się zapieką.
Blachę spryskać oliwą w sprayu i ułożyć na niej szparagi. Wstawić je na 5-7 minut do piekarnika, po czym wyjąć, obrócić, wstawić na kolejne 5-7 minut.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl