Świetny sposób na przemycenie szpinaku i dodanie urody kopytkom. Kopytka ze szpinakiem doskonale pasują do duszonego mięsa.

Kopytka ze szpinakiem
proporcje na 30 sztuk dużych kopytek (3-4 na porcję)
  • 2 jajka
  • 300 g + 20 g mąki pełnoziarnistej
  • 500 g szpinaku
  • 250 g sera białego
Szpinak lekko poddusić na patelni, aż zwiędnie, po czym odsączyć i pokroić.
Ser ugnieść widelcem, dodać jajka i 300 g mąki, wymieszać. Dodać szpinak, wymieszać.
Resztę mąki rozsypać na talerzu.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Z masy uformować kulki, obtoczyć w mące. Wrzucać na gotującą się wodę. Po około 4 minutach kopytka zaczną wypływać – wtedy trzeba ja wyjąć i wrzucić kolejną partię.
Po ostudzeniu, można je zamrozić. Wystarczy ułożyć je na płask w szufladzie zamrażarki, a kiedy zamarzną, schować do torebki. W ten sposób nie posklejają się i można będzie rozmrażać tyle, ile trzeba.

Przepis znalazłam w książce Economy Gastronomy, ale wprowadziłam zmiany.