Kiedy ugotujesz na obiad dużo ryżu i nie zostanie zjedzony, nie zmuszaj domowników do jedzenia go na następny dzień w tej samej postaci. Lepiej zrobić ryż smażony z warzywami – nikt nie pozna, że to resztki z wczoraj!

Ryż smażony z warzywami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100g ryżu brązowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka oliwy

Ugotować ryż zgodnie z przepisem.

Kiedy się gotuje, posiekać cebulę w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzeć na szatkownicy julienne.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić curry, zamieszać, podgrzewać przez minutę. Dodać cebulę, dusić aż cebula zmięknie.

Dodać ugotowany i odcedzony ryż, odcedzone rodzynki i warzywa, zamieszać, podgrzać i podawać.

Na zimno też jest bardzo dobre!