Sos majonezowy, mimo że jest smaczny, to coś, czego nie da się zjeść dużo. Ale świetnie pasuje do mięsa – spróbuj!

Sos majonezowy – przepis

  • główka pieczonego czosnku
  • 100g (albo więcej, w zależności od upodobań) majonezu
  • 50g suszonych pomidorów

Pieczony czosnek wymaga czasu i piekarnika. Poza tym, jest prosty.

Nagrzewamy piekarnik do 200C. Bierzemy główkę czosnku, odcinamy górę tak, żeby był dostęp do ząbków. Rozkładamy na takim kawałku folii aluminiowej, który pozwoli zamknąć cały czosnek w środku. Zaczynamy delikatnie nalewać oliwę na czosnek – tak, żeby wsiąkła w niego. Na główkę trzeba jakieś 4 łyżeczki. Na koniec trzeba czosnek trochę posolić, nie za dużo. Zamykamy folię z góry i wsadzamy czosnek do piekarnika na jakieś 30 minut (więcej, jeśli piekarnik nie działa zbyt szybko / mocno). Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy RĘKAWICĄ i odstawiamy, niech wystygnie. Można rozwinąć górę. Czosnek powinien wyskakiwać z łupin po lekkim naciśnięciu.

Wrzucamy go do pojemnika, w którym będziemy miksować składniki. Dorzucamy trochę pokrojone (nie bardzo drobno) pomidory i majonez (można stopniowo, żeby sprawdzać smak). Miksujemy blenderem. Nie musi być idealnie gładkie. Smak czosnku nie jest tu ostry, wręcz przeciwnie.