Nie jest to żaden wielki wynalazek, raczej sprytny sposób na zagospodarowanie resztek. Mini-pizza świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię, dla dzieci jako obiad do szkoły, a nawet na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi.
Mini-pizza – przepis
proporcje na 4 porcje obiadowe lub 6-8 porcji przekąsek
- 4 tortille / wrapy pełnoziarniste
- 1/2 opakowania szpinaku (około 100 g świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g mięsa z kurczaka, ugotowanego, zgrillowanego, upieczonego – co jest w lodówce (można zastąpić np. wędliną pokrojoną we wstążki lub kostkę)
- 20 g sera, np. mimolette
- 4 łyżki sosu pomidorowego (takiego, jak do makaronu, ewentualnie resztka domowego sosu do pizzy)
- 20g tartego parmezanu
Rozgrzać piekarnik do 125C. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia.
Szpinak umyć, osączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, posiekać czosnek, wrzucić na patelnię, poddusić 1-2 minuty, dodać szpinak, dusiż 3-5 minut, aż zwiędnie. Wyłączyć palnik, dodać mięso z kurczaka / wędlinę.
Zetrzeć na tarce ser.
Na 2 tortillach rozłożyć po połowie mieszanki szpinakowej, zostawiając z jednej strony trochę miejsca. Posypać startym serem.
Zwinąć w rulon, pokroić w plasterki ok. 1 cm grubości.
Na pozostałych 2 tortillach rozsmarować sos pomidorowy, posypać tartym parmezanem, zawinąć i pokroić jak wersję szpinakową.
Rozłożyć na pokrytej papierem brytfannie, piec ok. 5 minut, aż ser lekko się stopi.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] poszczególne warstwy placków na talerzu papierem do pieczenia – wtedy nie przywrą do siebie. Mini-pizza to jeden z moich ulubionych sposobów na podjęcie gości, kiedy nie ma dużo czasu na […]