Zielone kopytka to potrawa z dzieciństwa w wersji prawie-włoskiej. Nie piszę „gnocchi” w tytule celowo – niech się mnie puryści kulinarni nie czepiają.
Zielone kopytka – składniki
proporcje na około 40 sztuk, czyli jakieś 6-8 porcji
- 450g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 250g sera białego low-fat
- 250g + 50g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50g parmezanu tartego
- sól
- pieprz
Zielone kopytka – przepis
Szpinak zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, niech odtaje.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 2-3 minuty.
Dodać szpinak, dusić aż odparuje woda. Mieszanina ma być gęsta. Odstawić, lekko przestudzić.
W sporej misce ubić dwa jajka. Dodać ser biały i parmezan, większą część mąki, szpinak z patelni. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby jeszcze doprawić (ma być wyraziste w smaku!).
Na talerzu rozsypać resztę mąki. Nabierać łyżką porcję mieszanki z miski, obtaczać w mące tak, żeby powstała prostopadłościenna kluska – kopytko. Układać na czystym talerzu tak, żeby kopytka się nie stykały.
Zagotować w dużym garnku wodę, osolić, wrzucać kopytka – proponuję w partiach po 10, żeby nie było ich w garnku za dużo. Kiedy wypłyną, gotować 4 minuty, po czym wyjąć. Powtarzać, aż ugotuje się całość.
Podawać z sosem pomidorowym, z pastą ze zmiksowanych suszonych pomidorów, ewentualnie lekko posypane parmezanem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl