Zapiekanka to takie danie, które dużo wybacza. Można dorzucić drugiej świeżości warzywa, resztki kilku serów żółtych, dodać pozostałości z obiadu – a i tak wyjdzie przepyszna i sycąca. Moja zapiekanka meksykańska to tylko punkt wyjścia – można do niej dodać mięso (np. mielone, lekko podsmażone z przyprawami), grillowanego kurczaka (pokrój go w kostkę albo poszarp widelcem), ryż (raczej gotowany niż surowy), makaron, a nawet pokrojony w kostkę stary chleb. Ważne są przyprawy – to dzięki nim zapiekanka meksykańska smakuje, jak smakuje.
Zapiekanka meksykańska
proporcje na 6-8 porcji
- 750 g sera białego (jak widać, ja użyłam takiego w klinku, ale lepszy może być suchy twaróg, o czym za chwilę)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- marynowana ostra papryka (ilość wedle uznania)
- świeża kolendra (ilość wedle uznania)
- 250 g sera żółtego (mnie tu pasował cheddar, ale jeśli masz w domu kilka innych, wybierz ten, który wolisz)
- 5 papryk
- pomidory koktajlowe
- sól
- pieprz
- płatki papryki
- spray do smażenia
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Odciśnij z sera białego tyle wody, ile się da – najlepsza metoda to wrzucenie go na gazę, zawiązanie (nie na supeł, potem musisz to rozwiązać!) i wyciśnięcie nad zlewem. Jeśli masz suchy twaróg, pomiń ten krok.
Odcedź i opłucz czerwoną fasolę, pokrój kawałki marynowanej ostrej papryki w kostkę.
Posiekaj kolendrę.
Wymieszaj ser biały, fasolę, ostrą paprykę, połowę kolendry i przecier pomidorowy. Dopraw dolą, pieprzem i płatkami papryki.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Pokrój paprykę – na pół, a potem na mniejsze części (pewnie będzie konieczne odcięcie kawałków od góry – tak, żeby papryka była raczej płaska niż zagięta i upewnij się, że stworzą 2 warstwy w Twoim naczyniu do zapiekania. Jeśli masz sporo resztek, możesz je zamrozić na inną okazję albo posiekać drobno i dorzucić do masy serowej.
Spryskaj naczynie sprayem do smażenia, ułóż w nim połowę papryki. Na tym rozłóż połowę masy serowej. Ułóż drugą warstwę papryki, nałóż drugą warstwę masy serowej. Posyp startym serem.
Piecz jakieś 25-30 minut.
Przed podaniem pokrój pomidory koktajlowe na pół, udekoruj zapiekankę meksykańską nimi i kolendrą.
Podawaj na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl