Lato powoli ma się ku końcowi. Nadal warto jeść sałaty i sałatki, ale warto zadbać, żeby były treściwe. Sałatka z awokado i fetą jest najlepsza na tę porę roku!
Spis treści
Sałatka z awokado i fetą: składniki
proporcje na 2 porcje
- 50 g świeżej rukoli
- 4 łyżki ugotowanego makaronu orzo
- 1 dojrzałe awokado
- garść pomidorów koktajlowych lub 2 zwykłe
- 100 g sera feta
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- tymianek do smaku (może być świeży lub suszony)
Sałatka z awokado i fetą: przepis
Orzo ugotuj według przepisu na opakowaniu, wystudź. Możesz dodać łyżeczkę oliwy, żeby się nie posklejało.
Rozłóż na talerzach rukolę. Na to rozdziel makaron orzo.
Awokado przekrój, obierz, pokrój w kostkę albo w plasterki, skrop łyżką soku z limonki, wymieszaj (delikatnie). Rozłóż na sałacie.
Pokrusz na sałacie ser feta, dodaj przepołowione pomidory koktajlowe (lub pokrojone w ósemki zwykłe).
Zmieszaj sok z limonki, oliwę, tymianek i pieprz (nie dodawaj soli, feta jest słona), powstałym sosem polej zawartość talerzy.
Sałatka z awokado i fetą: uwagi
Orzo możesz ugotować więcej, nic się nie stanie – możesz następnego dnia dodać ten makaron o wyglądzie ryżu do zupy, możesz powtórzyć tę sałatkę albo zrobić sałatkę makaronową z innego przepisu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl